10 éves a Jurisics Akadémia

Évente két alkalommal rendezzük meg iskolánkban a népszerű „diákkonferenciát”, a Jurisics Akadémiát. Ez a folyamatosan színesedő és tökéletesedő program a 2009/10-es tanévben indult, és az évek során Mini Akadémiával és Angol nyelvű Akadémiával is bővült. Három éve pedig új színfoltot hozott az Ifjúsági Akadémia, melynek keretében a tudományos területen már sikert elért egykori diákok mutatkoznak be kisebb diáktársaik előtt.

Az intézmény szomszédságában található a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) pécsi székháza, mely befogadta a „kis akadémikusokat” és helyet biztosít a legjobb előadásokból álló év végi zárórendezvénynek. Ilyenkor Prof. Dr. Lénárd László, a Pécsi Akadémiai Bizottság (PAB) elnöke az esemény védnökeként köszönti és bátorítja a patinás épületben prezentáló diákokat.

Az élethosszig tartó tanulás jegyében, a belső motiváció és a tudás iránti vágy felkeltése, a tehetségígéretek felfedezése szándékával indítottuk el intézményükben a Jurisics Akadémiát. A program indulásában Fenyősi Erika történelem tanárnő vállalt kezdeményezően részt.

A Jurisics Akadémia egyfelől lehetőséget ad a bemutatásra és bemutatkozásra azon diákoknak, akik a tanórán szerzett tudásukat érdeklődési körüknek megfelelően kibővítették. Másfelől azoknak is, akik nem tartoznak a tehetséggondozás „versenyképes” csoportjába, tanulási problémákkal küzdenek: az ő tanulási motivációjukat erősíti a sikeresség, a munkájukra adott segítő, formáló visszacsatolás, az, ha őket érdeklő témákkal foglalkozhatnak és ezzel a tanulás érdekes és kellemes tevékenység lehet számukra, olyan helyzet, melyben jól érzik magukat.

A diákelőadások témája nem kell, hogy szorosan a tananyaghoz kapcsolódó legyen. Olyan elfogadó, támogató légkört teremtünk, melyben a diákok gátlásaikat leküzdve, saját kis közösségükből kilépve bemutatkozhatnak. Arra ösztönözzük őket, hogy elmélyedjenek, kutassanak a számukra érdekes témákban és tudásukat társaiknak prezentálják. Az iskola volt növendékei a középiskolás éveik alatt kötelező közösségi munkát kisebb társaik mentorálásával, a diákzsűri munkájában való részvétellel iskolánkban is teljesíthetik.

A konferencián tanárokból és diákokból álló zsűri értékeli arany, ezüst vagy bronz fokozattal a diákokat. A tartalmi szempontok mellett az előadás módját is figyelembe vesszük. Mindig részletes, személyre szabott értékelést adunk, melyben a fejlesztendő területekre is rámutatunk.

Az értékelés a 3-8. évfolyam egész ideje alatt zajlik, végigkíséri azt. A diákok nem egymással, inkább önmagukkal verselyeznek. Az a diák, aki három arany minősítést gyűjtött, emlékplakettben részesül a tanévzáró ünnepélyen. Pályázati források és szülői támogatás teszi lehetővé, hogy tárgyi és élményajándékokkal is jutalmazzuk a résztvevő diákokat.


Jurisics Akadémia záróünnepélye az MTA Pécsi Akadémiai Bizottság Székházában 2023


Jurisics Akadémia záróünnepélye MTA PAB Székházában 2022


Loading...


Cím

  • 7624 Pécs, Jurisics Miklós utca 17.

Kapcsolat

  • +36 (72) 518-110
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.