Iskolánk története

Beküldve: Történet.

 
A Mecsek nyugati lejtőjén, szelíd lankák között található az úgynevezett Frühweis-völgy. Egybefüggő szőlőbirtok volt a terület, majd kisebb parcellákra tagolódott. Itt talált pihenésre, munkára a pécsi "tükék" egy része. Ezen a területen épült a Székely Bertalan úton régi iskolánk. Itt áll a híres Vasvári villa is, amely ma a Magyar Tudományos Akadémia pécsi székháza.

A környék arculata az utóbbi 25 évben sokat változott. A hajdani szőlő-gyümölcsös területen egyre több lett a lakóépület, és a családi házak, tájba simuló épületek mellé négyemeletes panelek és tízemeletes lakótornyok, szalagházak épültek. Itt működött már a Pollack Mihály Műszaki Főiskola, mikor 1976-ban elfogadták a Jurisics Miklós Utcai Általános Iskola építési tervét. 1977-ben hozzá is kezdtek a megvalósításhoz. [A tervet Vezér Csaba készítette, és a 26-os számú Dunaújvárosi Építőipari Vállalat volt a kivitelező.]

1978. szeptember 4-én kezdtük meg az épületben a tanítást, bent dolgoztak még az építők. A hivatalos átadás november 4-én volt. A környék továbbfejlődött; lakóházak, új utcák kanyarodnak a dombtetőre, megépült a Mecsek-Nyugati Szolgáltatóház és a posta is. 25 év alatt az épületben megszületett, kialakult a Jurisics Utcai Általános Iskola, családiasabb nevén a PIROS ISKOLA.

Az utóbbi évtizedben egyéni arculatunk megerősödött, elismerten jóhírnevűvé vált intézményünk. A PIROS ISKOLA ma is várja a környék utcáinak gyermekeit. Szeretettel fogadja mindazokat, akiknek fontos, hogy egy megértő, derűs légkörű iskolában végezhessék tanulmányaikat.

Cím

  • 7624 Pécs, Jurisics Miklós utca 17.

Kapcsolat

  • +36 (72) 518-110
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.