A Pécsi Jurisics Utcai Általános Iskola

Beküldve: Bemutatkozás.

A nemrég 40 éves jubileumát ünneplő iskolánk festői környezetben helyezkedik el a Mecsek nyugati lejtőjén, szelíd lankák övezetében.

Formáját tekintve mélyen tükrözi a 70-es évek építészeti stílusát, jellegzetes színe miatt a környék lakói „piros iskola”-ként nevezik. Tágas udvara kiváló lehetőséget biztosít a szabadidő hasznos eltöltésére. A domboldal adta lehetőségek több szintet alakítottak ki. Diákjaink előszeretettel használják sportolásra a kézilabda és kosárlabda pályákat. A focipálya rendszerint közös meccsek és szurkolások helyszíne, a kültéri ping-pong asztalok környéke mindig hangos a gyerekek vidám játékától. Jelentős füves terület biztosítja a nyugodt, családias környezetet, melyre hagyományként minden évben új facsemetét ültetünk a gyerekekkel közösen. 

Az oktató-nevelő munka mindenkori célja egyrészt az, hogy olyan színvonalas alapfokú oktatásban részesítsük a diákjainkat, melynek segítségével magabiztosan, céltudatosan, felkészülten és eredményesen folytathatják a középiskolai tanulmányaikat. Emellett kiemelt cél az is, hogy olyan családias, elfogadó és támogató légkört teremtsünk, melyben a diákok motiváltsága, lelki fejlődése, pszichés biztonsága is garantált.
 
 • Általános tantervű általános iskola vagyunk, 8 évfolyammal, a legtöbb évfolyamon két párhuzamos, általában 15-28 fő közötti létszámú osztályokkal.
 • Jelenlegi diáklétszámunk 256 fő, tehát családias iskola vagyunk, nem tömeg-oktatásban gondolkodunk, hanem igyekszünk nagy hangsúlyt fektetni a gyermek mint egyéniség megismerésére és képességeinek minél hatékonyabb kibontására.
 • Az oktatás három szintes épületben zajlik, melynek minden termét igyekeztünk otthonosan, barátságosan berendezni.
 • Alsóban a mindennapos stabilitást jelenti a kis diákoknak az, hogy osztálytermi rendszerben gondolkodunk, vagyis a diákok minden típusú órán egy adott teremben tartózkodnak. Az óráik zömét az osztályfőnök tanító néni tartja. Felsőben alaphelyzetben ez már szak-tantermi rendszer, most azonban az osztályok keveredését elkerülendő (a koronavírus-helyzet miatt) felsőben is osztálytermi rendszerben működünk.
 • Pécsi viszonylatban nagy udvarral rendelkezünk, amelyet a gyerekek szabadon használhatnak a szünetekben jó idő esetén. Szintén jó idő esetén rendelkezésünkre áll egy ún. külső tanterem is. Az udvari terek felújítása, bővítése tavaly kezdődött a kinti tanteremmel, és idén folytatódik a kosárpálya felújításával, valamint a padok, korlátok festésével és faültetésekkel.
 • Idén két osztályt tervezünk indítani, osztályonként 20-25 fővel, ami minden szempontból a legideálisabb tanárnak, diáknak egyaránt.
 • A leendő elsősöket tekintve a kötelező alapóraszám 23-ról 22-re csökkent, míg kettő óra kötelezően választható maradt, tehát egy héten összesen 24 tanórájuk lesz. Az alap óraszám kötött, ez Magyarország területén minden köznevelési intézményben ugyanazokat a tantárgyakat és ugyanabban az óraszámban tartalmazza.
 • A maradék két óra, a kötelezően választható. Ez a két óra nálunk 1 angol idegennyelv órában, illetve egy plusz magyar nyelv tanórában van meghatározva.
 • Már első osztályban a heti egy angol óra mellett megjelenik plusz heti egy órában az angol óravezetésű testnevelésóra is. A heti öt testnevelés órából tehát egy angolul nyelv segítségével, kíséretével zajlik. A gyerekek már elsőben az utasítások, dicséretek egy részét angolul kapják.
 • Negyedik osztályban  belép a német mint szabadon választható második idegen nyelv. Iskolánkban tehát angol és német idegennyelv oktatása folyik.
 • További sajátosságként kiemelnénk a városi szinten is ismert és elismert programsorozatunkat, a Jurisics Akadémiát, amely a Magyar Tudományos Akadémia és iskolánk közös projektje. Lényege az, hogy a diákok az érdeklődési körüknek megfelelő, szabadon választott témából ppt-s rövid előadást tarthatnak kortársaiknak. Ezeket bronz, ezüst és arany minősítéssel jutalmazza a zsűri. Az őszi és a tavaszi forduló legjobbjai előadóként részt vehetnek az MTA székházában megrendezett nívós év végi záróeseményen szülők, diákok és akadémisták társaságában. Az előadássorozat az évek alatt folyamatosan csiszolódott és kibővült a Mini Akadémiával, az Angol Akadémiával, valamint volt tanítványaink nagy örömére az Ifjúsági Akadémiával.
 • A fentieken túl iskolánk idén is nyert a boldog iskola pályázaton, így a 2022/2023-as tanévben már „Örökös Boldog Iskola” címet viselünk. Ennek keretében a boldogságórák megtartásakor, képzett pedagógusaink a pozitív pszichológia eszközeit használják. A foglalkozások célja az, hogy a gyerekek könnyebben nézzenek szembe a kihívásokkal, képesek legyenek megbirkózni a problémákkal, és hogy lehetőséget adjon a testi-lelki egészség megtartásához szükséges tényezők tanulmányozására és tudatosítására.
 • A középiskolai beiskolázás eredményei alapján a nyolcadikos diákjaink 90%-a minden évben gimnáziumban tudja folytatni tanulmányait.
 • Említésre méltók versenyeredményeink (országos szinten is), elsősorban történelem, rajz, sport, azon belül is ritmikus gimnasztika és torna, valamint atlétika területeken.
A diákoknak a délutáni szakkörökön túl lehetőségük van sport-, kézműves és zenei foglalkozásokon is részt venniük. A kézműves foglalkozásokat a Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskolából érkező kolléga tartja itt az iskolában. A zeneoktatást is egy külsős iskola, az Agócsy László Zeneiskola tanárai tartják helyben.

 


 Az elsős beiratkozásról:

Tanköteles az a gyermek, aki legkésőbb augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét. A beiratkozás 2023. április 20-án és 21-én lesz. Ezzel kapcsolatban minden fontos információ megtalálható a honlapunkon és az iskola hivatalos facebook oldalán.

 

  Beiratkozás Általános Iskolába  

 


A Pécsi Jurisics Utcai Általános Iskola

bemutató videója 2021-2022-es tanév

Cím

 • 7624 Pécs, Jurisics Miklós utca 17.

Kapcsolat

 • +36 (72) 518-110
 • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.