HATÁRTALANUL! 2022

2022. június 20-án, hétfőn  reggel 7.30-kor iskolánk előtt gyülekezett 27 diák az őket kísérő szülőkkel és a 3 kísérő tanár. A búcsúzkodást és a buszba bepakolást követően 8 órakor útnak indult a csapat.

A határt átlépve hamarosan már Szlovéniában utaztunk, és 11 óra után értünk Lendvára, ahol megtekintettük a Bánffy-Esterházy kastély kiállítását, Zala György alkotásainak miniatűr másait, valamint a híres hetési tájegységre jellemző viseletet és használati tárgyakat.

Ezután látogatás tettünk Lendván a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézetben. Megismerkedtünk a helyi magyarság történetével, kulturális lehetőségeivel. Utána Lendva város központjával ismerkedtünk. A Szent Katalin plébániatemplom mellett megnéztük a Szent István szobrot, tőle nem messze pedig a Makovecz Imre által épített kultúrpalotát.

Délután felkapaszkodunk a lendvai szőlőhegyre, itt felkerestük a Szentháromság kápolnát, ahol Hadik Mihály törökverő hadvezér van eltemetve. Gyönyörködtünk a csodálatos kilátásban, három ország látóhatárát pásztáztuk.

Következő történelmi úticélunk a nyugat-dunántúli Őrvidék középkori emlékeinek egyik kiemelkedő települése, Bántornya volt. A Bánffy-családhoz fűződő Árpád-kori templomon román és gótikus stílusjegyeket kerestünk, falain Aquila János gyönyörű freskóit láthattuk, köztük a Szent László legendát is. 

Késő délután Közép-Európa legnagyobb orchideafarmjára látogattunk, a Dobronak határában megépült Trópusi kertbe, ahol különleges egzotikus növényeket csodálhattunk meg. 

Eléggé fáradtan érkeztünk meg Csesztregre, ahol szuper környezetben, hangulatos 4 ágyas szobákban szálltunk meg. A finom vacsora előtt még fürödtünk egyet a tóban, lefekvésig pedig fociztunk, tollasoztunk és csocsóztunk.

Kedden a reggelit követően másfél órás kirándulásra indultunk a hármashatárra. A helyszínt Szlovénia (Türke) felől közelítettük meg. Három ország három településének (Felsőszölnök, Türke, Tóka) polgármesterei avatták fel hajdan ezt a háromoldalú gúlát, amely nem csupán a trianoni, hanem az 1919-es Saint-Germain-i békediktátumra is emlékeztet. A 384 m magasságban emelt emlékművet körbesétálva 3 országban lépkedtünk.

Ezután Felsőlendván megtekintettük Szlovénia legnagyobb kiterjedésű várát, amelynek elődjét még a 13. századi keresztes háborúk idején a templomosok építették. Később az Amadék, a Széchenyiek, a Nádasdyak, a Szapáryak, végül Trianonig a Széchenyiek birtokolták.

Egy gyors ebédet követően Battyánfalvára látogattunk, ahol a település névadójának kastélyát tekintettük meg. A mai kastély helyén egykor a Széchy család castelluma állott, amely házasság és birtokcsere útján előbb a Poppel, majd a Batthyány család birtokába került. Ez a castellum azonban 1645-ben leégett. Helyére építette 1648 és 1655 között Batthyány Ádám a ma is látható, részben felújított barokk kastélyt.

Délután Ptuj gyönyörű várához látogattunk. Megemlékeztünk Szlovénia legrégebbi városának magyar vonatkozásairól: a település IV. Béla és Mátyás király idejében Alsó-Stájerország részeként a Magyar Királyság része volt. A régi városkapuk egyikét Magyar Kapunak hívták.

A várat elhagyva Ptuj ódon városközpontjában tettünk sétát. A Flórián téren láthattuk az új városházát és a Szent Flórián szobrot, a Múzeum téren a régi városházát, mellette az ikonikus Orpheus emlékművet, a középkori Várostornyot és a Szent György plébánia templomot. A sétát fagyizással zártuk, majd visszabuszoztunk a szállásunkra.

A harmadik napot Horvátországban töltöttük. Varasdra látogattunk, és megtudtuk, hogy a város  mintegy 20 évig Horvátország fővárosa volt. Városnézésünk során felkerestük az Erdődyek várkastélyát, és tettünk egy sétát Európa talán legszebb barokk belvárosában. Megnéztük a Megyeházát, a Draskovics Palotát, a székesegyházat és a gyönyörű városházát is.

Ebéd után Csáktornya, a Zrínyiek sasfészke várt ránk. Tettünk egy sétát a csáktornyai várnál, elsétáltunk Szent Jeromos szobrához, a Zrínyi-fához, Zrínyi teljes alakos szobrához, a honvédő háború áldozatainak emlékművéhez és a turulmadaras központi emlékoszlophoz.

Este új szállásunkra, a Krk-szigeten lévő Omisalj egyik szállodájába érkeztünk.

A negyedik napon, csütörtökön reggeli után egy 90 perces hajókiránduláson vettünk részt. Retró zene mellett, igazi adriai hangulatban gyönyörködtünk a Krk-sziget látnivalóiban.

Ebéd után a Fiuméhez tartozó Tersattoba látogattunk. A Tersattoi Mária búcsújáró templom kápolnája magyar hadihajók emlékét őrzi. Felsétáltunk Tersatto várába is, amelyet a Frangepánok építettek a 13. században. Gyönyörködtünk a nagyszerű kilátásban.

MA várból lesétálva megismerkedtünk Fiume történelmi belvárosával, a korzón található Óratoronnyal, a kikötővel és annak magyar felirataival. Meglátogattuk a magyar időben épült piacot, a színházat, és sok más fontos épületet tekintettünk meg: ilyenek a Kormányzói Palota, a Magyar Királyi Tengerészeti Hatóság épülete, az Adria-palota és az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Rt. székháza. Felkerestük a magyar feliratú kikötői bójákat és a Baross emléktáblát.

A kikötőt elhagyva az egykori Andrássy úton keresztül megérkeztünk a valamikori Kossuth Lajos Korzóra. Fiume belvárosában útba ejtettük még a fiumei ferde tornyot, a római kaput, a bíróság épületét és a látogatható alagutat (háborús időkben óvóhely) a sétálóutca alatt. 

Este úsztunk egyet a tengerben, és bőséges svédasztalos vacsorával zártuk a napot.

Pénteken bepakoltuk a csomagjainkat a buszba, és a tengerparttól Magyarország felé vettük az irányt. Ezt a napot Zágrábban, Horvátország fővárosában töltöttük. Meglátogattuk a Káptalandombon emelt székesegyházat, benne a Szent István kápolnával, ahol Szent László koronázási palástját is láttuk. Megnéztük Erdődy Tamás, valamint az 1919-es újratemetésük óta itt nyugvó Frangepán Ferenc és Zrínyi Péter sírját is.

A Káptalandombi városrészből átsétáltunk a Felsővárosba, itt megnéztük a Jellasics-teret és a Jellasics lovasszobrot a főtéren, majd a dombon felsétálva az öreg kapun át a Szent Márk-térre érkezünk. Itt található a horvát Szábor, vagyis az országgyűlés, amelyen Horvátország és Zágráb címerét Zsolnai-cserépből rakták ki. Majd a felvonók menti lépcsőkön visszatértünk a sétálóutcára és a városközpontba. Rövid szabadprogram következett, ami lehetőséget adott ajándékok, úti emlékek vásárlására.

Tartalmas öt nap után, élményekkel feltöltődve érkeztünk meg az esti órákban Pécsre.

 

Cím

  • 7624 Pécs, Jurisics Miklós utca 17.

Kapcsolat

  • +36 (72) 518-110
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.