M5 oktatási sáv

Beküldve: Híreink.

2020 Március 20. Péntek

 
M5 kulturális csatorna: Minden hétköznap reggel nyolc órától este fél kilencig oktatási műsorok. 8 órától 11 óráig az 5–8. osztályos diákoknak szánt Felsős című műsorokat sugározzák, biológia, magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, művészetek és informatika témakörben. 11 órától 12 óráig nyelvleckéket sugároznak: a Szólalj meg! című műsor két angol nyelvleckéje érhető el egymás után, majd 11.30-tól 5 nyelven, 5-5 nyelvlecke követi egymást, hétfőnként német, keddenként francia, szerdánként olasz, csütörtökönként spanyol, péntekenként orosz nyelvtani feladatokkal. 12 órától a középiskolás korosztály számára érettségi műsorok következnek: magyar nyelv és irodalom, matematika és történelem mindennap, biológia, kémia, informatika, fizika és földrajz pedig hetente két-két alkalommal. A délutáni műsorstruktúrában 14.30-tól az 5-8. osztályos diákoknak szánt Felsős című műsort, 17.00 órától az Érettségi műsorokat ismétlik. 20.00 órától pedig a Mindenki akadémiája című tudományos ismeretterjesztő sorozat következik. 

Szombaton és vasárnap 11 órától az Ismerd meg vetélkedőműsor ismétlései kerülnek műsorra. Az előzetes műsorterv minden nap frissül: a https://mediaklikk.hu/digitalisoktatas/ oldal oktatási műsorajánló menüjében

https://mediaklikk.hu/m5/cikk/2020/03/17/oktatasi-anyagok-pentekre-marcius-20


Felsős (6. osztályos tartalmak):

 

8:00 Biológia/Földrajz – Felszín alatti vizeink

Földünk vízkészletének nagy része a felszín alatt rejtőzik. A felszín alatti vizek tulajdonságairól, csoportosításukról, felhasználásukról Horváth Judit geológussal beszélgetünk. Az adásban a vezetékes ivóvíz útjára, valamint a hazai termálvizek jelentőségére is fény derül.


8:30 Nyelv és irodalom – Egri csillagok III.

Gárdonyi Géza megunhatatlan történetét, az Egri csillagokat elemezzük tovább. A regényt pár évvel ezelőtt a legismertebb, legtöbbet olvasott magyar regénnyé választották. Vajon minek köszönhető a siker? A kérdésre Papp Zoltán magyartanárral és Varga Szabolcs történésszel keressük a választ. Kiderül, hogy vajon mi tesz igazán izgalmassá és érdekfeszítővé egy történelmi olvasmányt. Lehet, hogy a végén a regényíráshoz is kedvet kaptok?

9:00 Történelem – A török kiűzése Magyarországról

A mintegy 150 évig tartó török uralom után végre fellélegezhetett a korabeli Magyarország. A törökök kiűzésének fontosabb állomásait, a háttérben zajló társadalmi-politikai-gazdasági folyamatokat és összefüggéseket Varga Szabolcs történész segít felgöngyölíteni és megérteni.

9:30 Matematika – Szöveges feladatok megoldása egyenlettel

A szöveges feladatok szereplői bárkik lehetnek - akár két játékmackó is, akiknek egyedi étkezési szokásait derítik fel a műsorvezetők matematikai egyenletekkel. S ha már étkezés, akkor az egészséges életmódról és a sport jótékony hatásáról is meggyőződhetünk.

10:00 Művészet – A kórus a reneszánsz és barokk korban

A reneszánsz és barokk énekművészetben a közös éneklés, a kórusok működése kiemelt szerepet játszott. Vajon mik a legfontosabb különbségek egy reneszánsz és egy barokk énekegyüttes között? Milyen műveket énekeltek a korabeli kórusok? Erre a kérdésre is válaszolnak a Vocapella kórus tagjai és vezetőjük, Novák-Szabó Lívia karnagy.

10:30 Osztályfőnöki óra

Komlóczi Zoltán zene és drámatanárral arra keressük a választ, vajon miért akar az ember mindig felfedezni valamit? A téma aktualitását a Mars-kolónia adta.

A művészeti percekben pedig megtudhatjuk, mint jelent a zene világában a periódus.

Nyelvtanulás

11:00 – Szólalj meg angolul (dupla részekkel)

11:30 – Szólj meg oroszul

Mindenki Akadémiája

20:00 Mindenki Akadémiája

Megjelenhetnek-e a fizika törvényszerűségei a festészetben? Erről és még sok minden másról a Mindenki Akadémiájában.


 Online oktatás

Beküldve: Híreink.

Tisztelt Szülők!

A rendkívüli helyzettel kapcsolatos legfrissebb közérdekű információkat igyekszünk minden nap iskolánk honlapján és hivatalos facebook oldalán közzétenni.

Célunk az, hogy ne szakadjon meg a tanítási-tanulási folyamat, ezért igyekszünk a hangsúlyt a tananyag kijelölésére és feldolgozására fektetni. Számokérésre a későbbiekben, a tapasztalatok lehetőségek függvényében kerül sor.

Kérjük, hogy a gyermekek önálló tanulásának eredményessége érdekében segítsék, ellenőrizzék, támogassák gyermeküket (napirend, időbeosztás, személyes magyarázat, pihenőidő).

Az elkövetkezendő időszakban a digitális oktatáshoz szükséges felületet a KRÉTA rendszer fogja szolgáltatni. Ezen belül is a KRÉTA e-Ügyintézés oldalát kell sűrűn figyelni. A szülők és a diákok ezen a felületen kapnak információkat, feladatokat, anyagokat, illetve számokérést is a szaktanároktól. Minden anyagot és feladatot megkapnak a szülők is, azért, hogy naprakészen tudják ellenőrizni, adott esetben koordinálni gyermekük tevékenységét. Ezen a felületen lehetőség nyílik a pedagógus felé való jelzésre is, diák és szülő részéről egyaránt. Kérjük a kedves Szülőket, hogy ha nem sikerül belépni a Kréta rendszerébe, vagy ha nincs egyáltalán otthoni számítógépes elérési lehetőség, mindenképpen jelezzék a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen. Szerdán kezdődik az online oktatás.

Természetesen továbbra is figyelemmel kísérjük az országos utasításokat, ezekhez igazodva hozunk újabb döntéseket.

Kedves Diákok!

Folyamatosan figyeljétek a KRÉTA felület e-Ügyintézés oldalát! (Belépés: Felhasználónév: az OM azonosítótok, mely egy 7-sel kezdődő hosszú számsor A diákigazolványotokon megtalálhatjátok az OM azonosítót. Jelszó: a születési dátumotok kötőjelekkel elválasztva: éééé-hh-nn. Próbáljátok ki, és ha nem sikerül, kérjétek meg Szüleiteket, mihamarabb jelezzék az osztályfőnökötöknek!)

Tájékoztatás

Beküldve: Híreink.

Tisztelt Szülők!

Az alábbiakban szeretnénk tájékoztatni a kedves Szülőket a jelenlegi helyezettel kapcsolatos tudnivalókról. Az alábbi intézkedések és rendelkezések fő célja a megelőzés és a személyes találkozások minimálisra történő csökkentése, a fertőzés megakadályozása.
  • A tanulók 2020. március 16-án, hétfőn már ne jelenjenek meg az köznevelési intézményekben

  • Indokolt esetben, ha a szülő nem tudja a gyermekfelügyeletet biztosítani, biztosítunk kis létszámú csoportokban felügyeletet. Szerdától szervezetten központi felügyeletet biztosít a Pécsi Tankerületi Központ (erről részletek hamarosan). A felügyeleti igényüket minél hamarabb, de legkésőbb hétfő 10:00-ig jelezzék telefonon, vagy emailben gyermekük osztályfőnökének

  • Csak igazgatói engedéllyel rendelkező személy léphet be az intézménybe

  • Hétfőn éskedden mindenkinek, aki korábban is étkezett biztosított az étkezése (napközi vagy menza). Ezen a két napon csak a gyermekfelügyeletet igénylők fogyaszthatják el az iskolában az étkezéseket, a többiek éthordóban vihetik haza. (A napközisek a tízórait, ebédet és az uzsonnát.) Szerdától az étkezést igénylők külső helyszíneken vehetik át (erről részletek hamarosan)

  • Az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre küldött levéllel, vagy a 30/845 6697 telefonszámon lemondható az étkezés.

  • Hétfőtől indul az online tanítás módszertani kidolgozása (részletek hamarosan)
Megértésüket és segítségüket köszönöm!

Balázs Erika
Intézményvezető

Koronavírussal kapcsolatos intézkedések

Beküldve: Híreink.

Kedves Szülők!

A Pécsi Jurisics Utcai Általános Iskola vezetése ezúton tájékoztatja Önöket a kialakult állapotra vonatkozóan, a jelenleg érvényes rendelkezésekről. A legfrissebb Kormány sajtótájékoztatón elhangzottak alapján (2020.03.11. 14:00) az állami fenntartású köznevelési intézményekben egyelőre nem indokolt a nevelési-oktatási munka felfüggesztése. Vannak azonban korlátozó, preventív jellegű intézkedések. Ezek a következők. Előre nem látható ideig felfüggesztésre kerültek a közös iskolai programok, ünnepségek, így a most pénteken megrendezésre kerülő március 15-i ünnepély is. A Lázár Ervin Program keretében szervezett valamennyi esemény felfüggesztésre kerül. Hasonlóképpen felfüggesztésre kerülnek a Határtalanul! programok, valamint a negyedikes úszásoktatás is.

Intézményünkben kiemelt figyelmet fordítunk a megelőző célú fertőtlenítésre is, melynek keretében, minden mosdóban fertőtlenítő szappanok kerültek kihelyezésre. Emellett minden délelőtt, a szünetek között fertőtlenítőszeres áttörlést kapnak az illemhelyiségek kilincsei is. Kihelyezésre került továbbá a főbejárat mellett egy, elsősorban felnőttek számára használható/használandó kézfertőtlenítő adagoló is.

Felhívjuk a kedves szülők figyelmét, hogy a pánik elkerülése érdekében, csak a hivatalos kormányzati tájékoztató oldalon (https:koronavirus.gov.hu) szereplő információkat vegyék figyelembe.

Kérjük a kedves szülőket, hogy amennyiben gyermekük bármilyen módon kapcsolatba kerülhetett fertőzött személlyel itthon, vagy külföldi tartózkodásuk során, illetve ha bármilyen tünetet észlelnek, ne jöjjenek be az iskolába, maradjanak otthon és haladéktalanul hívják fel telefonon a háziorvosukat, és kövessék az ő utasításait, ezen kívül más teendőjük nincsen.

Köszönjük!


Farsang

Beküldve: Híreink.

Alsós farsang: 2020.02.20. 15:00 - 18:00

Felsős farsang: 2020.02.21. 16:00 - 19:30

Cím

  • 7624 Pécs, Jurisics Miklós utca 17.

Kapcsolat

  • +36 (72) 518-110
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.