kezdolap

M5 oktatási sáv

2020 Március 20. Péntek

 
M5 kulturális csatorna: Minden hétköznap reggel nyolc órától este fél kilencig oktatási műsorok. 8 órától 11 óráig az 5–8. osztályos diákoknak szánt Felsős című műsorokat sugározzák, biológia, magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, művészetek és informatika témakörben. 11 órától 12 óráig nyelvleckéket sugároznak: a Szólalj meg! című műsor két angol nyelvleckéje érhető el egymás után, majd 11.30-tól 5 nyelven, 5-5 nyelvlecke követi egymást, hétfőnként német, keddenként francia, szerdánként olasz, csütörtökönként spanyol, péntekenként orosz nyelvtani feladatokkal. 12 órától a középiskolás korosztály számára érettségi műsorok következnek: magyar nyelv és irodalom, matematika és történelem mindennap, biológia, kémia, informatika, fizika és földrajz pedig hetente két-két alkalommal. A délutáni műsorstruktúrában 14.30-tól az 5-8. osztályos diákoknak szánt Felsős című műsort, 17.00 órától az Érettségi műsorokat ismétlik. 20.00 órától pedig a Mindenki akadémiája című tudományos ismeretterjesztő sorozat következik. 

Szombaton és vasárnap 11 órától az Ismerd meg vetélkedőműsor ismétlései kerülnek műsorra. Az előzetes műsorterv minden nap frissül: a https://mediaklikk.hu/digitalisoktatas/ oldal oktatási műsorajánló menüjében

https://mediaklikk.hu/m5/cikk/2020/03/17/oktatasi-anyagok-pentekre-marcius-20


Felsős (6. osztályos tartalmak):

 

8:00 Biológia/Földrajz – Felszín alatti vizeink

Földünk vízkészletének nagy része a felszín alatt rejtőzik. A felszín alatti vizek tulajdonságairól, csoportosításukról, felhasználásukról Horváth Judit geológussal beszélgetünk. Az adásban a vezetékes ivóvíz útjára, valamint a hazai termálvizek jelentőségére is fény derül.


8:30 Nyelv és irodalom – Egri csillagok III.

Gárdonyi Géza megunhatatlan történetét, az Egri csillagokat elemezzük tovább. A regényt pár évvel ezelőtt a legismertebb, legtöbbet olvasott magyar regénnyé választották. Vajon minek köszönhető a siker? A kérdésre Papp Zoltán magyartanárral és Varga Szabolcs történésszel keressük a választ. Kiderül, hogy vajon mi tesz igazán izgalmassá és érdekfeszítővé egy történelmi olvasmányt. Lehet, hogy a végén a regényíráshoz is kedvet kaptok?

9:00 Történelem – A török kiűzése Magyarországról

A mintegy 150 évig tartó török uralom után végre fellélegezhetett a korabeli Magyarország. A törökök kiűzésének fontosabb állomásait, a háttérben zajló társadalmi-politikai-gazdasági folyamatokat és összefüggéseket Varga Szabolcs történész segít felgöngyölíteni és megérteni.

9:30 Matematika – Szöveges feladatok megoldása egyenlettel

A szöveges feladatok szereplői bárkik lehetnek - akár két játékmackó is, akiknek egyedi étkezési szokásait derítik fel a műsorvezetők matematikai egyenletekkel. S ha már étkezés, akkor az egészséges életmódról és a sport jótékony hatásáról is meggyőződhetünk.

10:00 Művészet – A kórus a reneszánsz és barokk korban

A reneszánsz és barokk énekművészetben a közös éneklés, a kórusok működése kiemelt szerepet játszott. Vajon mik a legfontosabb különbségek egy reneszánsz és egy barokk énekegyüttes között? Milyen műveket énekeltek a korabeli kórusok? Erre a kérdésre is válaszolnak a Vocapella kórus tagjai és vezetőjük, Novák-Szabó Lívia karnagy.

10:30 Osztályfőnöki óra

Komlóczi Zoltán zene és drámatanárral arra keressük a választ, vajon miért akar az ember mindig felfedezni valamit? A téma aktualitását a Mars-kolónia adta.

A művészeti percekben pedig megtudhatjuk, mint jelent a zene világában a periódus.

Nyelvtanulás

11:00 – Szólalj meg angolul (dupla részekkel)

11:30 – Szólj meg oroszul

Mindenki Akadémiája

20:00 Mindenki Akadémiája

Megjelenhetnek-e a fizika törvényszerűségei a festészetben? Erről és még sok minden másról a Mindenki Akadémiájában.


 Online oktatás

Tisztelt Szülők!

A rendkívüli helyzettel kapcsolatos legfrissebb közérdekű információkat igyekszünk minden nap iskolánk honlapján és hivatalos facebook oldalán közzétenni.

Célunk az, hogy ne szakadjon meg a tanítási-tanulási folyamat, ezért igyekszünk a hangsúlyt a tananyag kijelölésére és feldolgozására fektetni. Számokérésre a későbbiekben, a tapasztalatok lehetőségek függvényében kerül sor.

Kérjük, hogy a gyermekek önálló tanulásának eredményessége érdekében segítsék, ellenőrizzék, támogassák gyermeküket (napirend, időbeosztás, személyes magyarázat, pihenőidő).

Az elkövetkezendő időszakban a digitális oktatáshoz szükséges felületet a KRÉTA rendszer fogja szolgáltatni. Ezen belül is a KRÉTA e-Ügyintézés oldalát kell sűrűn figyelni. A szülők és a diákok ezen a felületen kapnak információkat, feladatokat, anyagokat, illetve számokérést is a szaktanároktól. Minden anyagot és feladatot megkapnak a szülők is, azért, hogy naprakészen tudják ellenőrizni, adott esetben koordinálni gyermekük tevékenységét. Ezen a felületen lehetőség nyílik a pedagógus felé való jelzésre is, diák és szülő részéről egyaránt. Kérjük a kedves Szülőket, hogy ha nem sikerül belépni a Kréta rendszerébe, vagy ha nincs egyáltalán otthoni számítógépes elérési lehetőség, mindenképpen jelezzék a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen. Szerdán kezdődik az online oktatás.

Természetesen továbbra is figyelemmel kísérjük az országos utasításokat, ezekhez igazodva hozunk újabb döntéseket.

Kedves Diákok!

Folyamatosan figyeljétek a KRÉTA felület e-Ügyintézés oldalát! (Belépés: Felhasználónév: az OM azonosítótok, mely egy 7-sel kezdődő hosszú számsor A diákigazolványotokon megtalálhatjátok az OM azonosítót. Jelszó: a születési dátumotok kötőjelekkel elválasztva: éééé-hh-nn. Próbáljátok ki, és ha nem sikerül, kérjétek meg Szüleiteket, mihamarabb jelezzék az osztályfőnökötöknek!)

Cím

  • 7624 Pécs, Jurisics Miklós utca 17.

Kapcsolat

  • +36 (72) 518-110
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.